De winnaars van het Burgerweeshuis Sportgala 2022

Sportvrouw van het jaar

Winnares voor Sportvrouw van het jaar is Arianne Hartono!

In januari 2022 plaatst tennister Arianne Hartono  uit Meppel zich na drie gewonnen wedstrijden voor Grand Slam Australian Open. In de eerste ronde verliest ze echter van de Amerikaanse Amanda Anismova (6-2, 4-6 en 3-6). In maart krijgt ze een uitnodiging voor het Nederlands team. Op 15 en 16 april speelt ze met Oranje een kwalificatieduel in en tegen Spanje. Daarin komt ze uit in de dubbel met Demi Schuurs. De Meppelse verliest die wedstrijd om de Billie Jean King Cup. In juni lukt het Arianne Hartono niet om het hoofdtoernooi van Wimbledon te bereiken. Niet in het enkelspel, in het dubbelspel strandt ze in de tweede ronde met Demi Schuurs aan haar zijde.

Eind oktober is er toch nog groot succes voor Arianne Hartono. In Canada wint ze twee dubbelspelfinales aan de zijde van Olivia Tjandramulia (Australië). Het is haar derde dubbelspeltitel in 2022. In juli wint ze in Duitsland de finale, toen met Anna Danilina uit Kazachstan aan haar zijde.

Winnaar voor Sportman van het jaar gaat naar Harjan Visscher!

Korfballer Harjan Visscher (25) uit Nijeveen is een van de topkorfballers van ons land en sinds 2017 een vaste waarde in het Nederlands korfbalteam. Hij speelt van 2003-2010 bij Wit-Blauw in Kampen, vervolgens zeven jaar voor DOS’46, twee jaar bij Fortuna en nu bij LDODK.

 In teamverband wint Visscher een Nederlandse veldtitel (DOS’46 in 2019), een Nederlandse zaaltitel (Fortuna in 2022) en een Supercup (2019). Hij behaalt vier gouden plakken in dienst van Oranje.

Visscher maakt op 17-jarige leeftijd zijn debuut in de hoofdmacht van DOS’46. In het seizoen 2014-2015 wordt het team kampioen in de Hoofdklasse en promoveert naar de Korfbal League. Hij maakt in zijn eerste league seizoen 68 goals. Seizoen 2016-2017 is voor Visscher een nog beter seizoen. Hij maakt precies 100 goals en is de topscoorder van DOS’46. In seizoen 2018-2019 pakt DOS’46 de veldtitel.

Na zijn overgang naar Fortuna plaatst het team zich in het seizoen 2021-2022 voor het 4e jaar op rij voor de zaalfinale. Visscher speelt een sterke finale, scoort 5 goals en wordt uitgeroepen tot Speler van de Wedstrijd.

Harjan Visscher speelt voor Jong Oranje (onder 19) waarmee hij goud wint op het WK van 2014. In dienst van het Nederlands korfbalteam wint hij goud tijdens de World Games 2017, WK 2019, EK 2021 en World Games 2022.

Winnaar voor Sportploeg van het jaar is gegaan naar de A-junioren van DOS ’46!

In april verliezen de A-junioren van DOS’46 in het Rotterdamse Ahoy de finale om het landskampioen met 15-20 van TOP/Litta. In een boeiende wedstrijd is het de ploeg uit Sassenheim die de wedstrijd in de slotfase beslist. DOS begint zenuwachtig aan het duel en komt daardoor in de openingsfase op een ruime achterstand: 4-0. Na de eerste treffer van de uitblinkende Jorne van der Zee weet de ploeg de zenuwen van zich af te gooien en komt terug tot 4-4. Beide ploegen ontlopen elkaar in het vervolg van de eerste helft niet veel, waardoor er na 25 minuten een ruststand op het scorebord staat van 8-7 in het voordeel van TOP. In de tweede helft neemt DOS weliswaar het initiatief én een voorsprong, maar daar reageert TOP sterk op. Deze klap komt DOS niet meer te boven.

In juni staat het team ook in de landelijke veldfinale. Dit leidt wel tot succes: de nationale titel wordt behaald na een 14-19 zege tegen PKC op het veld van Dalto in Driebergen. Al vanaf het begin zijn het de Nijeveeners die makkelijk tot scoren komen. DOS’46 vecht voor iedere bal en korfbalt met passie. Met een stand van 4-11 zoeken beide ploegen de kleedkamers op. Ook na de rust heeft PKC geen antwoord op het aanvallende spel van DOS’46.

Winnaars Sporttalenten

Sporttalenten zijn de 12-jarige shorttrackster Djoeke Schmitz uit Nijeveen. Zij eindigde als tweede bij de Europese StarClass-shorttrackwedstrijden in het Poolse Rostock. Ze werd eerste op de 1000 meter, 4e op de 500 meter en 5e op de 777 meter (met val).

Motorcoureur Gijs Huisman (11) uit Meppel is een supertalent op de minibike. Hij is op de weg terug na een beenbreuk en rijdt veelvuldig in de top 5 in de strijd om het NK.

Daan Jans kan het allebei: tennissen en padellen. Hij wint in beide sporten een toernooi en speelt zich in de kijker van Oranje onder 14 (padel).
Bestuurslid Teunis Veenstra reikte namens Stichting Grote Broer cheques van 250 euro uit aan de sporttalenten.

Djoeke Schmitz vertegenwoordigt de gemeente Meppel bij de Drentse sportverkiezingen op 6 maart in Schouwburg Ogterop

Vrijwilliger van het Jaar 2022: Jeanne van Belkom van Circus Okidoki

Alle genomineerden voor ‘Vrijwilliger van het Jaar 2022’ werden op het podium uitgenodigd:

Frans Fleer (FC Meppel) werd vertegenwoordigd door Yolanda Tepper.
Jeanne van Belkom (Circus Okidoki).
Eddy Schutten (Duikvereniging Archimedes).
Floris Dijkhuizen (SVN’69).
Diny Niehaus (Sur la Tête).
Ab Westera namens de onderhoudsploeg (NTC Nijeveen).
Gerrit Dikkers (AV De Sprinter).
Janco Schiphorst (DOS’46).
Marian Helder (Sonkei).
Wiebo Walstra (Meppel City Run).

Bestuurslid Marieke Navarro reikte de Vrijwilligersprijs 2022 uit aan Jeanne van Belkom van Circus Okidoki. Ze ontving een cheque van 1000 euro.

Arend Middelveldt Eregalerij: Arjan Smit

Arjan Smit uit Nijeveen is opgenomen in de Eregalerij en ontving een bronzen penning. Hij maakte vele jaren deel uit van de jury van het Sportgala. Arjan Smit was tussen 1999 en 2005 zeven keer op rij kampioen op de marathon bij het skeeleren (nu inline-skaten). Hij behaalde op het WK in 2002 in België zilver op de 10 km-puntenkoers en in 2006 de nationale marathontitel bij het schaatsen. Arjan Smit werd gekozen tot Sportman van het Jaar in 2000, 2001, 2002 en 2003.

Inline-skaten doet hij nog nauwelijks en schaatsen eigenlijk ook niet meer. Hij zit regelmatig op de racefiets en loopt af en toe hard. Op dinsdag leeft hij zich bij SVN’69 uit met de veertigplussers.

De Vitaliteitsprijs van de gemeente Meppel gaat naar ‘De Zwerfkei van MZPC De Reest.

Deze afdeling biedt mensen met een lichamelijke beperking de mogelijkheid de zwemsport te beoefenen.