De genomineerden van Sportgala Meppel 2022

De kandidaten voor de Sportvrouw van het Jaar

Arianne Hartono

In januari 2022 plaatst tennister Arianne Hartono  uit Meppel zich na drie gewonnen wedstrijden voor Grand Slam Australian Open. In de eerste ronde verliest ze echter van de Amerikaanse Amanda Anismova (6-2, 4-6 en 3-6). In maart krijgt ze een uitnodiging voor het Nederlands team. Op 15 en 16 april speelt ze met Oranje een kwalificatieduel in en tegen Spanje. Daarin komt ze uit in de dubbel met Demi Schuurs. De Meppelse verliest die wedstrijd om de Billie Jean King Cup. In juni lukt het Arianne Hartono niet om het hoofdtoernooi van Wimbledon te bereiken. Niet in het enkelspel, in het dubbelspel strandt ze in de tweede ronde met Demi Schuurs aan haar zijde.

Eind oktober is er toch nog groot succes voor Arianne Hartono. In Canada wint ze twee dubbelspelfinales aan de zijde van Olivia Tjandramulia (Australië). Het is haar derde dubbelspeltitel in 2022. In juli wint ze in Duitsland de finale, toen met Anna Danilina uit Kazachstan aan haar zijde.

Corien Jansen

In België wordt Corien Jansen uit Nijeveen, lid van het Obstacle Course Raceteam Family Fit uit Staphorst, tweede tijdens de Strong Viking Obstacle Run in Gent. Deze eindrankschikking herhaalt ze eind mei in Frankfurt en in juni in Zandvoort. In de badplaats doet ze ook nog mee in de elitegroep, een parcours van 12 kilometer en ook daar finisht ze als tweede. In juni gloreert ze op het Open NK in Wijchen. Ze wordt daar tweede, maar wint het NK. In september tijdens de Obstacle Running Racing behaalt ze in de categorie 35+ de wereldtitel in het Amerikaanse Vermont.

Petra Hasper

Op hardloopster Petra Hasper uit Meppel staat geen maat. In Enschede zegeviert ze op de marathon in het klassement 55+. Ze houdt haar vorm gedurende 2022 vast. Begin oktober finisht ze in haar categorie op de marathon van Londen als negende van de 1150 dames. Eind oktober verslaat ze iedereen op De Diepe Hel van de Holtenberg, een loop van 20 kilometer voor 50+ in Holten. Ze moet echter een flinke fysieke tegenslag incasseren: ze loopt een enkelfractuur op.

Fleur Huls

Fleur Huls, lid van de IJs- en Skeelerclub-Nijeveen wordt tijdens het NK op twee onderdelen Nederlands kampioen en wel op de 200 meter en de one-lap. Ook wordt ze 2de tijdens het NK op de 100 meter sprint. Ze komt uit voor het Nederlands Inline-team tijdens het EK in Italië.

Het is voor Fleur Huls bijzonder dat ze überhaupt de finale rijdt. Haar voorbereidingen op de NK Inlineskaten wordt flink verstoord. Tijdens de training rijdt ze tussen haar teamgenoten en haakt ze zichzelf. Voor ze het weet, ligt Fleur op de grond. Gelukkig valt niemand over haar heen. Desondanks loopt Fleur flinke schade op. In het ziekenhuis waar ze voor controle heen gaat, kan ze zelfs niet lopen en denkt dat deelname aan het NK is uitgesloten. Door veel bezoekjes aan de fysiotherapeut gaat het steeds beter. Voor de rijdster van KNSB Talent Team Noord is het tot de wedstrijddag spannend of ze kan rijden. Pas bij het inrijden vlak voor de wedstrijd weet Fleur dat ze kan starten.

Kandidaten voor de Sportman van het Jaar

Harjan Visscher

Korfballer Harjan Visscher (25) uit Nijeveen is een van de topkorfballers van ons land en sinds 2017 een vaste waarde in het Nederlands korfbalteam. Hij speelt van 2003-2010 bij Wit-Blauw in Kampen, vervolgens zeven jaar voor DOS’46, twee jaar bij Fortuna en nu bij LDODK.

 In teamverband wint Visscher een Nederlandse veldtitel (DOS’46 in 2019), een Nederlandse zaaltitel (Fortuna in 2022) en een Supercup (2019). Hij behaalt vier gouden plakken in dienst van Oranje.

Visscher maakt op 17-jarige leeftijd zijn debuut in de hoofdmacht van DOS’46. In het seizoen 2014-2015 wordt het team kampioen in de Hoofdklasse en promoveert naar de Korfbal League. Hij maakt in zijn eerste league seizoen 68 goals. Seizoen 2016-2017 is voor Visscher een nog beter seizoen. Hij maakt precies 100 goals en is de topscoorder van DOS’46. In seizoen 2018-2019 pakt DOS’46 de veldtitel.

Na zijn overgang naar Fortuna plaatst het team zich in het seizoen 2021-2022 voor het 4e jaar op rij voor de zaalfinale. Visscher speelt een sterke finale, scoort 5 goals en wordt uitgeroepen tot Speler van de Wedstrijd.

Harjan Visscher speelt voor Jong Oranje (onder 19) waarmee hij goud wint op het WK van 2014. In dienst van het Nederlands korfbalteam wint hij goud tijdens de World Games 2017, WK 2019, EK 2021 en World Games 2022.

Erwin Akkerman

Atleet Erwin Akkerman uit Meppel krijgt veel publiciteit met de winst in september van de 21ste editie van de Mooi Ruinen Run. Hij is de snelste op de 10 kilometer en met een fraaie tijd van 35.18. laat hij alle andere deelnemers ver achter zich. De speaker van dienst schuift Erwin Akkerman als grote favoriet naar voren. De Meppeler atleet stelt niet teleur en leidt bijna van begin tot eind. Met zijn winnende tijd is Akkerman na afloop goedgehumeurd. ,,De laatste tijd was ik wat wisselvallig. In Gramsbergen liep ik nog wel goed, maar daarna, zoals in de Wijk, was het wat minder.’’ Toch pakt hij in verschillende wedstrijden een paar podiumplaatsen. Hoewel hij het hardlopen trouw wil blijven, heeft de 42-jarige Akkerman inmiddels een nieuwe loot aan zijn sportieve carrière toegevoegd: de zwemloop. De combinatie hardlopen en zwemmen bevalt hem uitstekend. Dit seizoen heeft hij aan twee wedstrijden meegedaan, in Zuidwolde en in Zwolle, en met winst afgesloten.

 Zijn grote doel dit jaar is echter de Riesenbecker Sixdays in Duitsland, een zesdaagse hardloopwedstrijd met internationale deelname die in ons land niet zoveel media-aandacht krijgt. Hij weet deze onder atleten hoog aangeschreven zesdaagse winnend af te sluiten. ,,Daarmee is mijn jaar al goed, maar een dorpsloop winnen zoals in Ruinen is altijd leuk.”

Gerben Mos

Wielrenner Gerben Mos (29) uit Meppel, tweevoudig winnaar van de Dutch Master of MTB, heeft een uitstekend seizoen achter de rug. Hij wordt onder andere tweede op de Bartje 200, een wedstrijd die hij in 2018 en 2019 wint. Hij wordt ook tweede bij de Epic 200 in het Belgische Maredsous na negen uur en zeventien minuten. Tijdens de Algarve Bike Challenge in Portugal laat hij doelbewust de winst in de zesdaagse lopen. Hij stapt van zijn mountainbike om een gewonde tegenstander te helpen. Hij komt in de laatste etappe als vijfde binnen en is daardoor kansloos voor de eindwinst.

Gerben Mos en Teus Ruijter worden vijfde in de Cape Pioneer Trek in Zuid-Afrika. Geplaatst op 11/09/22 door mountainbiketeam.com

Ze beginnen aan de zevendaagse wedstrijd met een proloog waarin ze als vijfde eindigen. De koninginne-etappe op de voorlaatste dag voert het duo naar de finish op de Swartberg Pass. Ze bereiken de top als zevende. Hun beste resultaat, een vierde plaats, behalen Mos en Ruijter in de afsluitende etappe.

Gerben Mos is onder andere landelijk een bekende sporter door zijn soloactie voor het Koningin Wilhelminafonds. Hij fietst op een zondag 350 kilometer langs alle 52 Drentse hunebedden om geld in te zamelen voor de strijd tegen kanker.

Gerben Mos keert dit jaar terug bij het mountainbiketeam KMC. Hij komt over van het Giant Liv Benelux Offroad Team. Mos rijdt van 2016 tot en met 2019 ook al voor KMC. Hij wint in die periode onder meer de Dutch Masters of MTB in Haarle en de Veldslag om Norg.

Gerben Mos werd bij de Dutch Masters of MTB 2022 op 20 november vierde.

De kandidaten voor de Sportploeg van het Jaar

A-junioren DOS ‘46

In april verliezen de A-junioren van DOS’46 in het Rotterdamse Ahoy de finale om het landskampioen met 15-20 van TOP/Litta. In een boeiende wedstrijd is het de ploeg uit Sassenheim die de wedstrijd in de slotfase beslist. DOS begint zenuwachtig aan het duel en komt daardoor in de openingsfase op een ruime achterstand: 4-0. Na de eerste treffer van de uitblinkende Jorne van der Zee weet de ploeg de zenuwen van zich af te gooien en komt terug tot 4-4. Beide ploegen ontlopen elkaar in het vervolg van de eerste helft niet veel, waardoor er na 25 minuten een ruststand op het scorebord staat van 8-7 in het voordeel van TOP. In de tweede helft neemt DOS weliswaar het initiatief én een voorsprong, maar daar reageert TOP sterk op. Deze klap komt DOS niet meer te boven.

 
In juni staat het team ook in de landelijke veldfinale. Dit leidt wel tot succes: de nationale titel wordt behaald na een 14-19 zege tegen PKC op het veld van Dalto in Driebergen. Al vanaf het begin zijn het de Nijeveeners die makkelijk tot scoren komen. DOS’46 vecht voor iedere bal en korfbalt met passie. Met een stand van 4-11 zoeken beide ploegen de kleedkamers op. Ook na de rust heeft PKC geen antwoord op het aanvallende spel van DOS’46.

MSC

MSC wordt kampioen in de 5e klasse zaterdag en promoveert na een ruime 6-0 overwinning op laagvlieger SVBS ’77 uit Belt-Schutsloot. De ploeg van de na het seizoen vertrokken trainer Bernard Koning heeft geen kind aan de tegenstander. Het is even wachten op de openingstreffer in de 37e minuut, maar daarna is de ban gebroken. Na een 2-0 ruststand loopt MSC uit naar een dikke overwinning.

MSC komt op stoom na de 1e periode. Na de eerste acht wedstrijden bezet MSC slechts de derde plaats in de 5e Klasse G. Daarna loopt het  op rolletjes, geen wedstrijd wordt meer verloren en alleen Nagele kan nog tot het eind van de competitie aanhaken. Daarnaast heeft MSC ook met afstand de meest doelpunten gemaakt (93) en krijgt het de minste tegentreffers om de oren (23).

De Meppelers krijgen navolging van Alcides zaterdag, dat via de nacompetitie promotie realiseert. De beide derby’s zijn een prooi voor MSC: 1-3 winst bij Alcides, thuis wordt het maar liefst 7-1. Onder leiding van de nieuwe coach Guido Wind doet MSC dit seizoen weer voortvarend mee in de 4e Klasse.

MSV

Het eerste schaakteam van MSV Meppel schrijft historie. Als eerste Drentse club ooit promoveert het naar de landelijke eerste klasse.

Na een overwinning op Sissa uit Groningen wordt MSV kampioen van de tweede klasse A van de landelijke competitie. De Meppelers spelen in deze competitie slechts eenmaal gelijk. Alle andere teams worden overtuigend verslagen.

MSV 1 speelt al jaren in ongeveer dezelfde samenstelling. De meeste teamspelers zijn voortgekomen uit de jeugd en hoewel ze inmiddels – door werk of andere oorzaken – elders wonen (zoals in Amsterdam, Hilversum of Haarlem) blijven ze voor hun club uit Meppel spelen. De teamspelers die nog wel in de buurt van Meppel wonen, schaken ook mee in de interne competitie.

Het eerste team heeft jarenlang in de onderbond gespeeld, maar door doorstroming en het aantrekken van een grootmeester worden promoties behaald. De thuiswedstrijden worden gespeeld in een zaal boven café De Beurs. Het team bestaat uit erelid en oud-voorzitter Sibbele Bonthuis, de huidige voorzitter Bas de Boer, Richard Berendsen, Rink van den Berg, Leon van den Berg, Fokke Jonkman, Roel Donker, Menno van Koningsveld. Micha Jans, Bas Dudink en Dennis de Vreugt.

📸 Arianne Hartono – wikipedia | 📸 Corien Jansen – Meppeler Courant (Frens Jansen) | 📸 Petra Hasper – Meppeler Corant (Lo Dijkstra) | 📸 Fleur Huls- fleurhuls.nl

📸 Gerben Mos –  Meppeler Courant (Martijn Bijzitter) | 📸 Harjan Visser – Meppeler Courant (Anne van Veghel) | 📸 Erwin Akkerman – Erwin Akkerman)

📸 DOS ’46 – dos46.nl/teams/ | 📸 MSC 1 – mscmeppel.nl/senioren/zaterdag-senioren/ | 📸 MSV 1 – https://www.meppelerschaakvereniging.nl/externe-competitie/msv-1/msv-1-kampioen-2