Sportgala Meppel: Prijzen voor Corien Jansen, Harjan Visscher en JO19-1 ST FC Meppel/Alcides

Joyce Smits | 25 januari 2024

Het combinatieteam JO19-1 ST FC Meppel/Alcides is tijdens het 37ste Burgerweeshuis Sportgala Meppel uitgeroepen tot Sportploeg van het Jaar 2023. Corien Jansen werd gekozen tot Sportvrouw van het Jaar. Een bijzondere prestatie was er voor korfballer Harjan Visscher. Hij werd voor de tweede achtereenvolgende keer verkozen tot Sportman van het Jaar.

Vorig jaar viel Visscher deze titel ten deel vanwege de winst met Oranje op de World Games. Dit keer oordeelden publiek en jury dat hij de hoofdprijs nogmaals verdiende voor zijn winst op het WK. In de finale van het Nederlands team tegen Taiwan (27-9) had de Nijevener een basisplaats en scoorde vier maal.

Het was voor Visscher zijn tweede WK-titel. „Dit is toch wel de mooiste. In de basis, dat betekent bij de beste vier heren van Nederland. Het WK is het hoogst haalbare. Het is mooi om mee te maken”, aldus Visscher.

Ook Corien Jansen ging met de hoofdprijs naar huis. In het Belgische Genk werd in september het wereldkampioenschap Obstacle Course Racing gehouden. De Nijeveense behaalde de wereldtitel in de categorie dames 35+ op het onderdeel short course. Het was voor Jansen haar vijfde nominatie en de derde keer dat ze werd gekroond tot Sportvrouw.

Wat er voor Jansen dit jaar in het vat zit, is afhankelijk van hoe snel ze herstelt van haar blessure. „Sinds juni heb ik een hernia. Vanaf september-oktober ging het echt niet meer. Hardlopen zit er even niet in”, aldus een licht geëmotioneerde sportvrouw.

Het combinatieteam FC Meppel/Alcides JO19 promoveerde in 2023 naar de eerste divisie en behoort daarmee tot de beste zestien jeugdteams van amateurverenigingen in het land van deze leeftijdsklasse. Volgens een van de spelers is het „heel bijzonder” om in een samengesteld team van twee voetbalclubs uit Meppel te spelen. „Voor de toekomst kan het veel brengen, vooral voor de jeugd.”

Het was donderdagavond wederom een prijzenregen op het podium van Schouwburg Ogterop, die aan elkaar werd gepraat door presentator en oud-profwielrenster Marijn de Vries. Voor sporters met een fraaie erelijst staat ieder jaar de Eregalerij open. Daarin werden deze keer hardloopster Petra Hasper en voetballer Anton Bijker opgenomen.

Hasper was volledig verrast. „Ik probeer altijd wel een kaartje te krijgen, dit had ik helemaal niet verwacht. Ik hoop niet jullie erop rekenen dat ik nu ga stoppen, want ik ben nog niet uitgelopen”, aldus Hasper, die dit jaar opgaat voor haar 25ste marathon van Rotterdam. In maart loopt ze de marathon van Tokyo.

Anton Bijker nam vorig jaar na een carrière van meer dan dertig jaar afscheid op het veld van SVN’69. Met diverse uitstapjes naar andere verenigingen voetbalde hij tot zijn 48ste in het eerste team van de Nijeveense voetbalclub. Over de woorden die eerder over hem zijn uitgesproken, zei hij: „Ik voel me geen icoon. Ik ben gewoon een Nijeveense jongen. Ik heb geluk gehad en heb liefde voor de sport.”

Met optredens van dansgroep XoXo, Capoeira Meppel (Braziliaanse vecht-dans) en zangeres Elske DeWall werd het publiek getrakteerd op aantrekkelijke intermezzo’s. Coverband KaramBAM! droeg waar mogelijk een steentje bij aan de goede sfeer in de zaal.

Meppel kent veel sporters met fraaie prijzen op hun palmares, maar uiteraard lopen er ook vele talenten rond. Drie van hen werden tijdens het gala in het zonnetje gezet; waterpoloster Iris Vreeling, amazone Lotte Hamstra en golfer Sten Klos.

De Vitaliteitsprijs was voor tafeltennisvereniging DETO uit Nijeveen. Bij DETO staat iedere week op woensdagochtend de deur open om vrijblijvend een potje te tafeltennissen en een kopje koffie te drinken. „We hebben nu 35 man op de lijst en deze prijs is een stimulans om door te gaan”, aldus voorzitter Frans Veldboer.

Geen sport zonder vrijwilligers en daarom was er ook voor hen aandacht deze avond. Naast de andere genomineerden Take Bokma, Annie Stam, Ellen Voorstok en Jan Noorman werd Barry Hartsuiker van AV De Springer gekozen tot Vrijwilliger van het Jaar. In februari wordt Hartsuiker 75 jaar, maar naast dat hij stopt met zijn trainerschap, zal hij zich blijven inzetten voor de club.

Hartsuiker: „Er komt ongetwijfeld iets voor in de plaats. Het geeft mensen zoveel plezier in de sport.”